Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Medounek

Obrazek

   „Medounek rád lesní med,

     celou plástev snědl hned.

    Chce být totiž velmi silný,

   proto je jak včelka pilný…“

                                                                       

A být silný se skřítku Medounkovi daří. Však to také potřebuje. Stará se o včeličky, které žijí v dutinách nejvyšších stromů v lese za městem a má se svými včelstvy nelehkou práci. Ale i když je práce dost na celý den, dělá ji rád a s úsměvem, protože chce mít dostatek medu nejen pro sebe, ale pro všechny své kamarády v lese. Při práci si zpívá a ještě chodí každé ráno běhat podél potůčku.

Na louce pod lesem se každý první den v měsíci koná skřítčí trh. Tady se potkal se skřítčí holčičkou Medunkou, když nabízel svůj lesní med a ona zas svůj luční.

Medunka bydlí v mezičce pod keřem pámelníku na okraji louky. Tam se kdysi usadil jeden malý včelí roj a ona o něj pečuje. Její práce je brzy hotova, protože nemá včel zdaleka tolik jako Medounek a tak má spoustu času na lenošení a snění. Nebo si pro zábavu praská bílé kuličky pámelníku, rozkutálené pod keřem, což je náramná legrace.

S Medounkem si porozuměli a když za ním přišla na návštěvu a prozradila mu, jak dobře les zná, protože sem ráda chodí se jen tak toulat, řekl jí: „Když tady budeš, budu s tebou chodit. Po lese.“

Medunka se tuze zaradovala, zamilovala si tohohle laskavého a pozorného skřítka, který jakkoli byl milý i k jiným, probudil v ní pocit jedinečnosti. Rozsvítil v ní světélko radosti a lásky a o to už nechtěla nikdy přijít.

A když jí jednou pomohl z velkých nesnází, spadla tenkrát do hluboké jámy a polámaná nemohla sama ven a byl to právě Medounek, který jí přispěchal na pomoc, už věděla, že právě s tímhle skřítkem by chtěla zůstat navždy.

Jenže Medounek toho tolik umí, úžasně vypráví a je tak hodný a dobrý ke všem, že je proto velmi obletován skřítčími panenkami, maličkými vílami i elfími holčičkami, půvabnými a líbeznými bytůstkami s křídly. A věčně rozcuchaná Medunka si vedle nich netroufá dát Medounkovi najevo, že by chtěla ještě o něco víc, než s ním jen chodit po lese.

Ale je rozumná a umí si cenit, toho, co má, a není to málo. Kdyby chtěla víc, mohlo by se stát, že by ztratila i to pěkné, co je, a ona si jeho kamarádství velice váží. Je to přece tak krásné chodit s ním po lese, být v jeho přítomnosti. Je to štěstí…

Pilný a pracovitý Medounek tak rozdává kolem sebe nejen sladký a léčivý med, ale i spoustu radosti.

Dovyprávíte, milé děti, příběh dál? Mají Medounek s Medunkou zůstat kamarády nebo se něco změní? A vymyslíte samy další příběhy Medounka?

Copyright: Zuzana Dorogiová © 2008

 

Náhledy fotografií ze složky Medounek milý

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

co je to láska

Medunka,14. 5. 2012 19:25

Medounek a Medunka se mají rádi. otevřeli se sobě samým, poznali při procházkách lesem své vlastnosti. Poznali se natolik, aby mohli společně žít a hospodařit v lese? A co když strach z lásky ohrožuje oba dva? Co když se bojí navzájem o sebe samé, bojí se toho, co s nimi bude dál? Láska nebo přátelství ...

Re: co je to láska

Zuzana,7. 11. 2012 19:33

Vyprávěj dál Medunko a přestaň se bát, jeden s tím musí začít!
Publius Ovidius Naso napsal ve své sbírce Listy heroin v dopise Penelopéa Odysseovi:..."Přemíra obav, jež srdce trýzní, toť láska!..."
Já myslím, že bát se lásky je zbabělost! Musíš už ji jednou provždy překonat! :-)

komentar

Holcicka,18. 10. 2008 0:23

No ja bych rekla ze by mu to Medunka mela vsechno rict.Ze ho ma rada a tak.Vzdyt jestli je tak hodny a laskavy tak ji bude mit urcite taky rad. A jestli nahodou ne tak ho tim ze bude uprimna urcite neztrati a budou dal moct chodit po lese jako dva kamaradi.A mozna ze z nich budou kamaradi jeste vetci protoze si navzajem otevrou sva srdce a reknou si to co pred jinymi jen taji.Tim se prohloubi jejich vzajemna duvera a pratelstvi.A pratelstvi muze zase byt zakladem lasky.